האם הלילה הולך אחר היום בענין חציו לה' וחציו לכם

קטגוריה:
0
0

בפניני הלכה מועדים, בגוף הספר א, ו, עמ' 11 בסוף העמוד – בחישוב השעות ל'חציו לכם' הרב מלמד חישב את שעות הלילה (וכך גם בהערה שבעמ' 13).

ולא ידעתי מה המקור לזה, שהרי ברמב"ם הנ"ל רואים שכלל לא חישב את שעות הלילה (וכך יוצא גם מחידו"א למהרש"א ביצה טו, ע"ב). ולזכרוני ראיתי בספר 'ירושלים במועדיה' לרב נבנצאל על שבועות שכתב שלימוד התורה בליל חג שבועות אינו מכלל שעות ה'חציו ליי'.

סומן כספאם
נרשם על-ידי
נפתח ב 30/03/2022 10:40
70 צפיות

תשובות (3)

0
תשובה פרטית

מקור הלימוד שצריך 'חציו לה' חציו לכם' הוא ממה שכתוב 'עצרת לה' אלהיך', 'עצרת תהיה לכם', ופשט הפסוק מדבר על כל היממה ולא רק על היום.

ולגבי הרמב"ם, נראה מההרחובת (מועדים א,ו,ו) שהרב מלמד הבין שלמדו רק מעט בלילה, מפני שהאריכו בשינה, ולכן נהגו ללמוד הרבה ביום כדי להשלים 9 שעות של תורה ותפילה של החלק לה' שצריך להגיע בכל היממה. ומכיוון שעיקר הלימוד המסודר היה ביום הרמב"ם דיבר דווקא על היום.

סומן כספאם
נרשם על-ידי
נענה ב 05/04/2022 19:13
0
תשובה פרטית

שלום הרב שמואל, בהרחבות לפרק ה' א, ט-יב הרב מלמד מאריך בביאור הגדר של חציו לה' והאם שעות הלילה כלולות או לא, ולא מכריע בזה אך מנמק מדוע בכל אופן צריך ללמוד שש שעות בשבת רגילה.

ועוד הוא מאריך שם להראות שלפי הרמב"ם למדו לפחות שש שעות וייתכן שלא מנה את שעות הלילה מהסיבה הפשוטה שישנו בהם...

לגבי השאלה האם ניתן לעשות את החציו לה' בלילה ואת החציו לה' ביום כפי שרבים נוהגים בשבועות, לא זכורה לי התייחסות בפנה"ל.

אך עיין בשו"ת דברי מלכיאל ו,ד  

"ואמרתי דבאמת ס"ל כר"י דחציו לכם רק שה"לכם" היה מקיים בלילה וכל היום היה מתענה" וכיוצ"ב גם בהעמק שאלה עמ' תלב".

אני יודע שיש אחרונים נוספים שדנו בזה לכאן ולכאן אך אני לא מוצא תחת ידי כרגע.

סומן כספאם
נענה ב 07/04/2022 05:26
0
תשובה פרטית

ואגב, יש הרחבה נוספת בעניין מבנה הלימוד של שש שעות של הרמב"ם בהרחבות לפנה"ל מועדים א,,ו,ו אבל אין שם התייחסות ספציפית לשאלתך

סומן כספאם
נענה ב 07/04/2022 05:34